Babanın yeni doğan bebeğe alısması

Başlatan Herbiseyim, Ara 24, 2008, 09:59 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Herbiseyim

Babanın Yeni Doğan Bebeğe Alışması

Babanın Yeni Doğan Bebeğe Alışması

Bazı baba adayları kadının hamile kalmasıyla birlikte, anne olmaya hazırlanan kadının yaşayacağı bu güzel sürece katılırlar. Baba adayları da tıpkı anne adayı gibi eşinin karnına dokunarak, bebekle konuşarak ve ruhsal hazırlık süreciyle neredeyse sanal bir hamilelik yaşarlar. Baba adayının bu süreçte anne adayını yalnız bırakmaması, eşinin duygularını anlamaya çalışması ve elinden geldiğince eşine destek olması anne adayını duygusal açıdan rahatlatacak, bebeğini ve kendisini daha güvende hissetmesine neden olacaktır.

Farklı deneyim ve değişimler yaşayan anne adayın bu özel sürecinde ve doğum sonrasında bedensel ve ruhsal olarak baba adayının eşinin yanında olması hem anne adayına iyi gelecek hem de kendisinin bebeğe alışmasını kolaylaştıracaktır.

Babalara büyük görev düşüyor
Babanın bu olağanüstü süreçteki başlangıç noktası, bebeğin anne karnında hareketlenmesini onun da bunu dışarıdan hissetmesiyle başlar. Babanın bebekle olan bu ilişkisi doğum sonrası bebeği kucağına almasıyla devam eder. Bazı anne adaylarının hamilelik sürecinde ruhsal değişimleri direkt babayı hedef alır. Babalar; agresif tavırlar, kaprisler, ilgi ihtiyacı, bazen öfke ve kimi zaman da suçlamalarla yaşamak durumunda kalır. Bu zamanlarda babanın sakin, sabırlı ve anlayışlı olması anne adayını rahatlatacaktır.

Bebek babayı doğumdan 1 ay sonra tanımaya başlar
Bebek, anneyi doğumdan hemen sonra tanırken, babayı ancak 1 ay sonra tanımaya başlar. Bu süreçten önce bazı babalar dışlandıklarını hissederler. Bazı annelerde ise anneliğin getirdiği sahiplenme duygusu hamilelikte başlar ve doğumdan sonra artarak devam eder.

Bazen, sadece bebeği ile beraber olmak isteyen anneler diğer dış etkenleri kabul etmezler. Bu sağlıksız bir tutumdur. Çünkü, baba - bebek ilişkisi de anne - bebek ilişkisi kadar önemlidir. Bazı babalar; çocuklarını kıskandıklarını bile ifade etmektedirler. Anne olarak şunu düşünmelisiniz. "Eşiniz, sizin kadar şanslı değil. Çünkü siz bebeğinizi emziriyorsunuz ve onu 9 ay karnınızda taşıdınız. Eşiniz sonradan olaya dahil olmak için ayrıca çaba göstermek zorunda ve siz ona yardımcı olmalısınız. "

Anne, bebeği ile olan iletişimine babayı nasıl dahil etmeli?

• Babanın alt değiştirmesine izin vermeli.

• Gaz çıkarma, bebek bezi ya da biberonun getirilmesinde yardım istemeli.

• Bebek banyo yaparken yanında olmasını sağlamalı.

• Bebek emzirilirken ya da beslenirken eşinin de yanında olmasını istemeli.

• Bebeğin ufak tefek işlerine babayı da dahil etmeli.

• Babanın, bebek ya da anneye ilişkin yapmak istediklerini kabul edip, babayı küstürmemeli.
• Bebeğin sorumluluklarını eşiyle paylaşmalı.

• Dur! sen yapamazsın, yanlış yaptın! gibi sözler babayı bebekten uzaklaştırır. Anne bu tavırlardan kaçınmalı.

Bu tarz hareketlerle hemanne biraz nefes alır hem de baba ve bebek arasında iletişim kurulmaya başlar. Bebek annesi gibi babanın da kokusuna ve sesine alışmaya başlar. Böylelikle uzun bir süreç olan aile yani anne - baba ve bebek iletişimine sağlam adımlar atılır.

Gülçin BALKI - Psikolojik Danışman
Norm Danışma Merkezi




Herbiseyim