Gemlik Forum - Gemlik'in Paylaşım ve Tartışma Platformu

Kadınca Bölümü => Anne Bebek bolumu => Çocuk hastalıkları => Konuyu başlatan: Herbiseyim - Ara 24, 2008, 09:55 ÖÖ

Başlık: Çocuğunuz ateşlendiğinde ne yapmalısınız?
Gönderen: Herbiseyim - Ara 24, 2008, 09:55 ÖÖ
ÇOCUĞUNUZ ATEŞLENDİĞİNDE

Kış ayları çocukların en sık ateşlendikleri aylardır. Ateş, vücudun mikroplara karşı savunma yöntemlerinden biridir ve ateş yüksekken mikroplar daha kolay ölür. Tüm anne babalar çocuğun ateşi yükselirse havale geçireceğinden korktuğu için ateşin yükselmesi endişe verici bir hale gelir. Oysa ateşliyken geçirilen havale çocukta herhangi bir rahatsızlık bırakmaz, kısa sürer ve beyin hasarına sebep olmaz. 6 aylıktan küçük ve 6 yaşından büyük çocuklar ateşli havale geçirmez. Ateşin çok yüksek olması havale ihtimalini arttırmaz. Ateşli havaleden korkularak üst üste verilen ateş düşürücü ve antibiyotikler, çocuğa havalenin kendisinden daha büyük zarar verebilir.

Öyleyse çocuğunuz ateşlendiği zaman ne yapmalısınız?
Öncelikle ateşini ölçmelisiniz. Bir çocuğun başının sıcak ellerinin soğuk olması herhangi bir şey ifade etmez, önce koltukaltından ateşini ölçün, eğer 38 derecenin altındaysa çocuğunuzun ateşi yüksek değildir, ateş düşürücü vermeniz gerekmez.
Eğer ateşi 38 dereceden yüksekse (rektal ölçümlerde 39 dereceden yüksekse), öncelikle tehlikeli bir durum olup olmadığına dikkat etmelisiniz:
Eğer çocuğunuz 3 aylıktan büyükse, vücudunda herhangi bir döküntü yoksa, başını rahatça oynatabiliyor, boynunu çevirebiliyor ve çenesini dizine değdirebiliyorsa ve nezle grip belirtileri varsa, ateşi düştüğü zaman keyfi yerine geliyor, iyi besleniyor ve etrafıyla ilgileniyorsa, muhtemelen acil veya tehlikeli bir durum yoktur, sadece grip olmuştur.
Böyle bir durumda doktora gidemiyorsanız, ANTİBİYOTİK BAŞLAMAYIN!

Ateş düşürücü (parasetamol veya ibuprofen )şurup veya fitiller kullanın (bebek aspirini veya birçok madde birden içeren grip ilaçları kullanmayın) . Ateşin, düştükten birkaç saat sonra tekrar yükselmeye başlaması normaldir. Parasetamol içeren fitil ve şurupları 4 saatte bir, ibuprofen içeren şurupları 6 saatte bir verebilirsiniz. Eğer ateş düşmüyorsa saçlarını ılık suyla ıslatın ve kasık ve koltuk altlarına ılık (soğuk değil) suyla ıslatılmış bezler koyun. Kolonya veya sirke kullanmayın, soğuk duş yaptırmayın. Ateş bu şekilde de düşmezse (yani halen koltuk altından ölçüldüğünde 38 derecenin üzerindeyse) de endişelenmeyin. Şurup verdikten sonra ateş düşmediği için hemen fitil vermeyin. Ateş düşmese bile tekrar ateş düşürücü ilaç vermek için 4 saat geçmesini bekleyin.

Eğer ateşin ilk kez 38 derecenin üzerine çıkmasının üzerinden 72 saat geçmesine rağmen ateş hala zaman zaman 38 derecenin üzerine çıkıyorsa , mutlaka doktorunuza başvurun.

Ne kadar çok infeksiyonun aslında 3 gün içinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileştiğine şaşıracaksınız.


CENTRAL HOSPİTAL