Gebelikte Duygusal Değişikler

Başlatan Herbiseyim, Mar 26, 2010, 06:59 ÖS

« önceki - sonraki »

Herbiseyim

Gebelikte Duygusal Değişiklikler
Duygusal Değişiklikler
Ankziete:
Gebe kadınlar ve onların eşleri; gebelik, doğum, kişisel hayatlarının çocukları üzerindeki etkisi ve iyi bir anne-baba olup olamayacakları hakkında korkular taşımaktadırlar. Taşıdığınız bebekle ilgili korkunç ve garip rüyalar görmeniz son derece normaldir. Genelde endişelenecek bir şey yoktur, fakat korkularınızı gidermek için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Birçok anne-baba çocuklarının normal olmayacağına dair endişe içindedir.Şimdiye kadar çocukların çoğu sağlıklı olarak doğmuştur. Sağlıklı bir çocuğunuzun olacağından emin olmanıza ve korkularınızı yenmenize yardımcı olacak bazı adımlar atabilirsiniz. İyi beslenme, istirahat ve egzersiz, uygun olmayan ilaç ve alkolün kullanılmaması, düzenli erken dönemde doğum öncesi kontrolleri yaptırma, atılacak bazı adımlar olarak sayılabilir.
Kadınlar ve özellikle önceden doğum yapmamış olanlar, doğum hakkında çok fazla endişe ve korku hissetmektedirler. Doğumda nelerin olacağını öğrenmek, büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Doğum sancısından korkarak ona dayanamayacağınızı düşünebilirsiniz. Gerilim ve ağrıyı gidermeye yardım edecek soluma ve gevşeme metotlarını öğrenerek doğuma hazırlanabilirsiniz. Bu metotlar doğuma hazırlık sınıflarında öğretilmektedir.
Her anne-baba, bazen ebeveynlik konusunda acemice davranabilirler ve bir bebeğin bakımının , beslenmesinin, banyo yaptırılmasının nasıl olacağını öğrenmek zorundadırlar. Eğer bu, sizin ilk çocuğunuz ise, genelde hemşire ya da bir başkası, eve gitmeden önce, bebeğin bakımıyla ilgili temel konuları hastanede öğrenmenize yardımcı olacaktır. Eve geldiğinizde, aile ve arkadaşlarınız, kendi önerilerini size söyleyeceklerdir.
Ne kadar çocuk varsa, o kadar sayıda farklı çocuk büyütme yolları vardır. Bunlardan bir tanesinin sizin için uygun olduğunu göreceksiniz. Diğer anne ve babalarla konuşursanız, size uygulayabileceğiniz pratik yöntemler sağlar ve bazı korkularınızın azalmasına yardım edebilirler. Kitaplar okumanız ya da çocuk bakımı hakkında ders almanız da yardımcı olabilir. Bebeğinizin doktoru da size bazı önerilerde bulunabilir.
Bir bebek sahibi olmak, büyük değişiklikler anlamına gelir. Aile ve arkadaşlarınızla olan ilişkileriniz farklı olabilir. Zamanınız, diğer insanlarla bir şeyler yapmak için önceden olduğu kadar yeterli olmayabilir. Hobileriniz değişebilir, fakat bir bebek sahibi olmanız, gebe kalmadan önceki hayat tarzınızı tamamen değiştirmeniz anlamına gelmez. Siz ve eşiniz önceden paylaştığınız aktivitelere çocuğunuzun da katılmasını sağlayacak değişiklikler yaparak onları yapmaya devam edebilirsiniz.

Stres:
Stres, herkesin hayatının bir parçasıdır. Biz stresin çoğu zaman kötü olduğunu düşünmenize rağmen, onun iyi bir yanı da vardır. Stres bir sorunu çözmemiz için bize enerji sağlayabilmektedir. Fakat aşırı ya da üstesinden gelinemeyen stres zararlı olabilir. Oluşan stres,tehlikeli hale gelebilir.
Gebelik de, yoğun bir değişiklik içerdiği için, büyük bir stres demektir. Hayatınızda, ne zaman stresin üstesinden gelebileceğiniz noktaya ulaştığınızı bilmeniz çok önemlidir. Aşağıdaki teknikleri kullanarak stresi kontrol altında tutabilirsiniz:
Fiziksel formunuzu koruyun ve gerilimi azaltmak için düzenli egzersizler yapın.
Sağlıklı bir diyet takip edin.
Yeterince uyuyun.
Alkol almayı, sigara içmeyi ve ilaç kullanımını kesin.
Kas gevşetici egzersizler yapın.
Kasları germe egzersizleri yapın.
Problemleri tamamen strese bağlamak cazip görülmektedir. Fakat stres çok nadir olarak tek başına yanlış giden bir olaydan sorumlu olmaktadır. Eğer, diğer çocuklarınıza karşı negatif duygular taşıyorsanız ya da eşiniz gebeliğinizin getirdiği strese acımasız ve fiziksel kaba kuvvetle tehdit ederek yaklaşıyorsa doğru yollardan bulunacak bir yardım aramalısını

Herbiseyim