Yorgunluktan Şikayet Edenlere. .
İŞTE YORGUNLUĞUNUZU GİDERECEK BESİNLER
Kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyo rsunuz. Bu durum, yetersiz dinlenmek ten kaynaklan abileceği gibi, beslenmenızdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir . Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot mineralle rinin yetersizl iği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki bazı besinleri n yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekle r:
Balık: Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmeli dir. Bu bağlamda ton balığı da oldukça yararlıdır.
Yağlı tohumlar: Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli, ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü miktarına dikkat edilmelid ir. Günde bir avuç yenilmesi sayısız yarar sağlar.
Yeşil yapraklı sebzeler: C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından önem taşıyan yeşil yapraklı sebzeleri n özellikle koyu renkli olanlarının tercih edilmesi önerilmektedir (ıspanak, roka, nane, tere, pazı).
Yumurta: Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot mineralle rinden zengin olan yumurta anne sütü kalitesin de protein içerir ve “örnek protein” olarak tanımlanır. İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir.
Kurubakla giller: Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir. Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncini n sürekliliğini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir.
Kepekli tahıllar: Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır.
Süt ve süt ürünleri: Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Tüm bu besin gruplarına ilave olarak ayçekirdeği, karaciğer, havuç, patates, elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler, maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır. Yapılacak düzenli egzersizl er de vücudu canlandırmaya yardımcı olacaktır. Öte yandan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatla r, yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermekted ir.
bu niasin nedir bilmiyoru m ama sanırım demir magnezyum gibi o da bir element ..