Zeytin Türleri ve Hazırlanışı

Başlatan ugur20, Eyl 30, 2007, 04:49 ÖS

« önceki - sonraki »

Uğur YUCA



Yağ çıkartmak için kullanılacak zeytinlerle yemeklik zeytinlerin birbirinden ayrılmaları toplama esnasında başlar.

Siyah Zeytin

Yemeklik sofra zeytini üreten ülkeler arasında siyah zeytini en çok Türkiye ile Yunanistan işler. Başta İspanya ve İtalya olmak üzere zeytin yetiştiren ülkelerde yeşil salamura zeytine daha çok önem verilir. Siyah, yemeklik zeytinler yurdumuzda iki türlü hazırlanır.

Suda Salamura; Elle birer birer toplanan zeytinler iyice temizlenir, boy boy ayrılır. Bir sıra zeytin, bir sıra kalın tuz konarak fıçılara istif edilir. Üzerlerine ya temiz su, ya da bir yıl önceden kalma salamura suyu dökülür. Fıçının üzeri ağırlık konarak kapatılır. Böylece 20-30 gün sonra yenecek hale gelirler. Ancak; ne kadar çok bekletilirse o denli lezzetli olur.

Kuru salamura; Elle toplanan zeytinler sele adı verilen, geniş ağızlı, az derin küfelere doldurulur, üzerlerine kalın tuz dökülür. Bu zeytinlere "sele zeytini" denir. 15 gün bu şekilde bekletilen zeytinler daha sonra başka selelere aktarılır. Ve tekrar tuzlanır. 15-20 gün sonra yenecek kıvama gelirler.

Yeşil Zeytin

Eylülde, ekimin ilk haftalarında yeşil taneler renklerini atmaya başlayınca zeytinler elle toplanır. temizlenip boy boy ayrılır. Büyük havuzlara doldurulur, bekletilmeden işlenir. Acılığını gidermek için sudkostik eriyiği ile yıkanır. Yıkama işlemi bitince havuzlardaki zeytinlere temiz su verilir. Bu su ile zeytinler, dokunulmadan, birçok defa yıkanır. Fıçılara doldurulur. Üzerlerine tuzla hazırlanan "salamura suyu" dökülür, ağızları kapanarak bol hava alan yerlere dizilir. Fıçılar 2 ay kadar bu durumda kalır daha sonra yenebilecek kıvama gelen zeytin satışa sunulur.

Uğur YUCA


melanqoli

zeytini çok seviorm xD  katırlı köyünün kooperatifi bişesi var işte bilmiom :-() onlar çoq gzl yha  :D
-S-€-ß-€-ß-!-M


===>Oyun Bittiğinde Şahta Piyonda Aynı Kutuya Konur...<====

melanqoli

-S-€-ß-€-ß-!-M


===>Oyun Bittiğinde Şahta Piyonda Aynı Kutuya Konur...<====