Gönderen Konu: Zeytin Türleri ve Hazırlanışı  (Okunma sayısı 2119 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uğur YUCA

  • FotokoliK
  • Gemlik Forum Hayranı
  • ***********
  • İleti: 5.921
  • ÜYENİN İTİBARI 556
  • Cinsiyet: Bay
  • Durumum:
  • Yaşıyorsan Gelecege bak
    • uguryuca
Zeytin Türleri ve Hazırlanışı
« : 30 Eylül 2007, 15:49:00 »


Yağ çıkartmak için kullanılacak zeytinler le yemeklik zeytinler in birbirind en ayrılmaları toplama esnasında başlar.

Siyah Zeytin

Yemeklik sofra zeytini üreten ülkeler arasında siyah zeytini en çok Türkiye ile Yunanista n işler. Başta İspanya ve İtalya olmak üzere zeytin yetiştiren ülkelerde yeşil salamura zeytine daha çok önem verilir. Siyah, yemeklik zeytinler yurdumuzd a iki türlü hazırlanır.

Suda Salamura; Elle birer birer toplanan zeytinler iyice temizleni r, boy boy ayrılır. Bir sıra zeytin, bir sıra kalın tuz konarak fıçılara istif edilir. Üzerlerine ya temiz su, ya da bir yıl önceden kalma salamura suyu dökülür. Fıçının üzeri ağırlık konarak kapatılır. Böylece 20-30 gün sonra yenecek hale gelirler. Ancak; ne kadar çok bekletili rse o denli lezzetli olur.

Kuru salamura; Elle toplanan zeytinler sele adı verilen, geniş ağızlı, az derin küfelere doldurulu r, üzerlerine kalın tuz dökülür. Bu zeytinler e "sele zeytini" denir. 15 gün bu şekilde bekletile n zeytinler daha sonra başka selelere aktarılır. Ve tekrar tuzlanır. 15-20 gün sonra yenecek kıvama gelirler.

Yeşil Zeytin

Eylülde, ekimin ilk haftalarında yeşil taneler renklerin i atmaya başlayınca zeytinler elle toplanır. temizleni p boy boy ayrılır. Büyük havuzlara doldurulu r, bekletilm eden işlenir. Acılığını gidermek için sudkostik eriyiği ile yıkanır. Yıkama işlemi bitince havuzlard aki zeytinler e temiz su verilir. Bu su ile zeytinler, dokunulma dan, birçok defa yıkanır. Fıçılara doldurulu r. Üzerlerine tuzla hazırlanan "salamura suyu" dökülür, ağızları kapanarak bol hava alan yerlere dizilir. Fıçılar 2 ay kadar bu durumda kalır daha sonra yenebilec ek kıvama gelen zeytin satışa sunulur.
« Son Düzenleme: 20 Ocak 2008, 13:57:53 Gönderen: ugur20 »


Çevrimdışı melanqoli

  • Özel Üye
  • Aktif Üye
  • *
  • İleti: 175
  • ÜYENİN İTİBARI 12
  • Cinsiyet: Bayan
  • herşeyde biraz sen varsın...
Zeytin Türleri ve Hazırlanışı
« Yanıtla #1 : 07 Ekim 2008, 20:42:33 »
zeytini çok seviorm xD  katırlı köyünün kooperati fi bişesi var işte bilmiom :-() onlar çoq gzl yha  :D

[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]-S-€-ß-€-ß-!-M[/size][/font][/size][/size][/size]
 


===>Oyun Bittiğinde Şahta Piyonda Aynı Kutuya Konur...<====

 

Kısayollar
Gemlik Haberleri
Gemlik Resimleri
Gemlik Ulaşım
Gemlik E-Randevu Gemlik Aile Hekim
Gemlik Video
Gemlik Şiirleri
Gemlik Tel Rehberi