EDİRNE

Başlatan baphomet, Mar 26, 2008, 03:36 ÖS

« önceki - sonraki »

baphomet

Edirne, (Yunanca:Ἁδριανούπολις Hadrianopolis veya Αδριανούπολη Adrianopoli, Bulgarca: Одрин Odrin, diğer adları için bkz.). Edirne ilinin merkezi olan şehir.
Coğrafya
Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan karayolu üzerindeki serhat şehridir. Edirne, Tunca ve Arda 'nın Meriç Irmaklarının buluştuğu düzlükte kurulmuştur.Karasal iklim hakimdir.
Tarihçesi
Şehrin tarihi, İÖ. 7. yy'a uzanmaktadır.
Traklar Dönemi
Şehir ilk kez, Traklar'ın Odris boyu tarafından kurularak Odrisia olarak adlandırıldı.
Romalılar Dönemi
İS. 2. yy'da Roma İmparatoru Hadrianus Edirne'ye stratejik önemi nedeniyle şehir statüsü vererek kendi adını koydu. Romalılar zamanında Edirne, Hadrianapolis olarak anıldı.
Bizans Dönemi
Romalılar'dan Bizanslılar'a geçen kent Haçlı Seferleri sırasında birçok kez yağma edildi.
Osmanlılar Dönemi
Edirnenin Fethi

1361 yılında Murad Hüdavendiğar tarafından Bizanslılar'dan alındı ve Osmanlı topraklarına katıldı. İstanbul alınıncaya değin, 90 yıla yakın başkentlik yaptı. Edirne, İstanbul'la birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nun mimaride eriştiği yaratıcı düzeyi gösteren camileri, dini eserleri, köprüleri, eski çarşıları, kervansaraylarıyla yaşayan bir açık hava müzedir.
Sanat ve Kültür
Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmasından dolayı şehir han, cami, çarşı gibi tarihi eserlerle süslüdür. Malum olduğu üzere bir Osmanlı bir Rumeli devletidir. Osmanlılar Anadoludan çok eserlerini Rumeliye vermiştir. Edirne ve Bosna örneklerindeki tarihi zenginliğe bakılırsa Balkanlar Osmanlı'nın elinden çıktıktan sonra ne kadar büyük bir Osmanlı tarihi dokusunun katledildiği rahatlıkla anlaşılabilmektedir.
Külliyeleri
•   II. Beyazıt Külliyesi
•   Selimiye Külliyesi
Camileri
Edirne'de Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Eski Cami Edirne'nin en önemli eserlerini oluşturur.
Kapalı Çarşıları
Selimiye Arastası, Bedesten ve Alipaşa adlı üç kapalıçarşısı bulunmaktadır.
Edirne Sarayı
Osmanlı döneminde kullanılan saraydan günümüzde adaletin timsali olan Adalet Kasrı haricinde bir bina kalmamıştır.
Edirne, Osmanlı döneminde çini ve seramik sanatının önemli merkezlerindendi. Edirne'deki saray ve önemli binaların çinileri, şehrin sanatsal geleneğinin ürünleridir.
Edirne'deki el sanatları üslubuna "Edirnekâri" (Edirne işi) adı verilir. Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olduğu dönemden beri Edirne'deki el işleri yüksek nitelikleriyle beğeni toplamıştır. Günümüzde de bu gelenek ağaç ve oyma işlemeciliğinde devam etmekte; sandık ve dolap gibi ahşap malzemeler üzerine boya ile yapılan desenlerle kendini göstermektedir. Lake kap ve kutu yapımcılığı, çiçek ressamlığı, ciltçilik, hattatlık (özellikle talik yazı), ahşap oyuculuğu ve mezar taşçılığı, Edirne'deki diğer el sanatlarıdır.
Günümüzde süpürgecilik de bir el sanatı olarak varlığını sürdürmektedir. Turistik bir faaliyet haline dönüşen mis sabunculuğu da bir diğer geleneksel el sanatıdır.
Semtleri
•   Ayşekadın
•   Esentepe
•   Kaleiçi
•   Karaağaç
•   Kavgaz
•   Kıyık
•   Kirişhane
•   Kutlutaş
•   Muradiye
•   Saraçhane
•   Umur Bey

Başkentliği
Osmanlının ikinci başkentidir. 90 Yıl Osmanlı Türk başkenti olarak Selçuklu yönü ağır basan büyük eserlerin bırakıldığı bir başkent idi.

Edirne'nin İşgali
Edirne 1900 yılların başında Bulgarlar tarafından işgal edilmiştir. Bulgar işgali ve mezalimi üzerine değişik şiirler yazılmıştır. En önemli şiiride Milli Şairimiz Ve İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazmıştır.Bu işgal sırasında birçok arihi yapı yıkılmış ve zarar görmüştür.Edirne'nin simgesi haline gelmiş olan Selimiye Camii de bunlardan biridir.
Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?

baphomet

Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?