Stresin İnsan Sağlığına Etkileri

Başlatan ask_prensi, Eyl 21, 2007, 03:31 ÖS

« önceki - sonraki »

ask_prensi

Stres insan bedeninin doğal dengesiyle bağdaşmayan olağandışı bir durumdur. Bu olağandışı durumun süreklilik göstermesi vücudun doğal dengesini ve sağlığını bozar, çok çeşitli rahatsızlıklara yol açar.

Din ahlakından ve onun getirdiği nimetlerden habersiz yaşayan insanlar, daima "stres" dediğimiz bu azaba katlanmaya mahkumdurlar. Düşüncelerini, hayata ve olaylara karşı olan bakış açılarını değiştirmedikleri sürece de bundan kurtulmaları mümkün değildir. Bu gerçek, uzmanların stresle mücadele konusunda yaptıkları tavsiyelerden de anlaşılmaktadır. Bu konuda tek bir örnek vermek bile yeterlidir. Örneğin Allah'ın insanlara tavsiye ettiği davranışlardan birisi "öfkeyi yenmektir".

Uzmanlar strese yol açan önemli bir faktör olarak gördükleri öfke hakkında şunları söylerler: Karşınızdaki insan ne kadar kışkırtıcı olursa olsun sükunetinizi kaybetmeyin. Ne kadar haklı gibi gözükürse gözüksün (kendinizi savunma zorunluluğu hariç) şiddete başvurmayın.

Görüldüğü gibi, huzurlu ve sakin bir yapıya, rahat, güvenli ve endişelerden uzak bir psikolojiye sahip olunduğu takdirde, insanlarda bu tip hastalıklar söz konusu olmayacaktır. Bu bilimsel bir gerçektir. İnsanların aradıkları huzurlu ve rahat psikoloji, Kuran ahlakının yaşama geçirilmesiyle elde edilmektedir.

Stresten Kaynaklanan Bağışıklık Sistemi Hastalıkları

Stresle, bağışıklık sistemi arasında aslında yakın bir ilişki vardır. Fizyolojik stres, bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etki yapar ve onu çökertmeye çalışır. Stres altında olan beyin, vücutta kolesterol hormonu üretimini artırır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Diğer bir deyişle beyin, bağışıklık sistemi ve hormonlar birbirleriyle ilişki içindedirler. Psikolojik veya fiziksel stres konusundaki çalışmalar, uzun süreli ve yoğun bir stresle karşılaşıldığı zaman, hormonal dengeye bağlı olarak bağışıklık cevabında bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur. Kanser dahil birçok hastalığın ortaya çıkış nedenlerinin ve şiddetinin stresle ilişkili olduğu bilinmektedir.

İşte bu yüzden de sağlıklı bir beyin, rahat ve huzurlu bir ruh hali, vücudun genel sisteminin de güçlenmesini sağlar. Bu da hastalık oluşturacak nedenlerin ortaya çıkmasını engeller. Allah'a iman eden, dinin kazandırdığı bakış açısını ve ruh halini yaşayan bir insanın, akıl sağlığı da, bağışıklık sistemi de güçlü olur. Böyle bir kişi için her şeye ve her olaya olumlu yaklaşmak bir ibadettir.
Kurani bakış açısı, müminlerin ahiretlerini kazanmalarına imkan sağladığı gibi, onların dünyada da mutlu, sağlıklı, neşeli ve güzel bir yaşam sürmelerini sağlar. Bu, Allah'ın kendisine yönelip dönenlere ve dinine sarılanlara vaat ettiği sonsuz nimetlerin dünyadaki bir parçasıdır. Elbette ki bu, imanlı bir insanın hastalığa yakalanmayacağı ya da zorluklarla karşılaşmayacağı anlamına gelmez. Ancak müminler stres, moralsizlik gibi bir durumu hiçbir zaman yaşamadıkları için diğer insanlara kıyasla, hastalıklara yakalanma riskleri de daha düşük olacaktır.





Handemi yener fundamı arar hayır seray sever bu üçünü önce nejat işler sonra ahmet çakar bu geyik adamı celal bayar bu geyiğe dayanamayan ferhat göçer yıllar sonra bunlar tarih olur bu tarihi gönül yazar mehmet okur bu söylediklerimede ancak kadir inanır eheheheeh

ask_prensi





Handemi yener fundamı arar hayır seray sever bu üçünü önce nejat işler sonra ahmet çakar bu geyik adamı celal bayar bu geyiğe dayanamayan ferhat göçer yıllar sonra bunlar tarih olur bu tarihi gönül yazar mehmet okur bu söylediklerimede ancak kadir inanır eheheheeh