BURSA

Başlatan baphomet, Mar 26, 2008, 03:07 ÖS

« önceki - sonraki »

baphomet

Bursa, 2007 nüfus sayımına göre Türkiye'nin 5. büyük ili olup,Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde yer almaktadır.Ekonomik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş illerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır.Ayrıca Türkiye'nin en önemli sanayi kenti olduğu söylenebilir. Yüzölçümü 10.891 km² olan Bursa ili kuzeyde Marmara Denizi ve Yalova ili, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve Balıkesir illeri, batıda yine Balıkesir iliyle çevrilidir.
Bursa'nın ilçeleri nüfusları şu şekildedir:
İnegöl (71.000), Mudanya (21.000), Gemlik (64.000), Orhangazi (50.000), Mustafakemalpaşa (47.000), Karacabey (41.000), Yenişehir (26.000), Kestel (35.000), Gürsu (22.000) ve İznik (20.000).Bursa gerek Cumhuriyet öncesi,gerek Cumhuriyetten sonra yurt dışı ve yurt içinden çok büyük göçlere maruz kalmıştır.Bu göçler 1960'lardan sonra hız kazanmıştır.Yurt içinden gelenlerin illere göre sıralanışı Erzurum-350.000,Artvin=300.000-350.000 arası,Ardahan-200.000 nüfuslarıyla ilk 3 sırayı almaktadır.Yurt dışından ise Bulgaristan, Ahıska, Çerkesya ve Dağıstan göçmenleri çoğunluktadır.
Tarih boyunca il geneline yapılan göçler neticesinde Osmanlı'nın bölgeye getirdiği Türkmenler, daha sonra da gerek Balkanlar, gerekse de Kafkaslar'dan yapılan göçlerle Pomak, Boşnak, Arnavut, Rumeli Türkleri, Çerkesler, Dağıstanlı Lezgiler, Avarlar, Dargiler, Abazalar, Tatarlar vb. etnik gruplar tarafından iskan olunmuşlardır. İl genelinde tarihin derinliklerinden beri yerleşik halkı Manavlar azınlıkta kalmış ve gelen göçlerle kültürel doku tamamen değişikliğe uğramıştır.
Tarih
Yapılan araştırmalar Bursa yöresinin M.Ö. 4000'lerden beri çeşitli yerleşimlere sahne olduğunu göstermektedir. Bu topraklara M.Ö. 13. yüzyıldan sonra Bitinler ve Misler yerleşti. İlk çağda Bitinya ve Misya'nın komşu olduğu bir alanda yer alan yöre M.Ö. 7. yüzyılda Lidya'nın, M.Ö. 546'da da Perslerin egemenliğine girdi. M.Ö. 334'e kadar süren Pers egemenliği boyunca Bitinyalılar kendi yöneticilerini seçme hakkına sahipti. M.Ö. 328'de Bitinya Krallığı kuruldu. Kral Zipoetes döneminde gelişen krallık, oğlu I. Nikomedes zamanında en güçlü haline ulaştı. M.Ö. 230-182 arasında Bitinya kralı olan I. Prusias Bursa kentinin kurucusu olarak kabul edilir. Bursa adının da kentin o zamanki adı Prusa'dan kaynaklandığı sanılmaktadır. M.Ö. 74'te Roma'ya bağlanan Bitinya'nın başkenti Prusa'dan Nikomedeia'ya (İzmit) taşındı. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden sonra Bizans yönetiminde kalan Bursa, imparatorluğun Doğu Eyaleti'ne bağlı beş diyosezden Asya Diyosezi sınırları içindeydi. Kent özellikle 11. yüzyılda Selçukluların saldırısına uğradıysa da 14. yüzyıla değin Bizans yönetimi altında kaldı. Uzun çatışmalardan sonra 1326'da Orhan Bey Bursa'yı alarak Osmanlıların başkenti yaptı. Bursa 1365'te Edirne'nin başkent yapılmasına kadar bu durumunu korudu. Bursa, İstanbul'un fethi'ne kadar Osmanlıların en önemli merkeziydi. Bursa yöresi 1900'lerin başında Hüdavendigar Vilayeti'nin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877'de kuruldu. Kurtuluş Savaşı yıllarında çeşitli yörelerinde ayaklanmalar çıkan Bursa 8 Temmuz 1920'de Yunanlılarca işgal edildi; 11 Eylül 1922'de işgalden kurtuldu.
Not:Makedonya kıralı Filip V'in önerisiyle Uludağda bir Birsa/sur yapıldığı,son günlerini burada yaşadığı,ve adı Filibos mahallesi ile günümüze kadar geldiği bilinmektedir.(Şimdi Alaaddin mahallesi denmektedir.)

Santral Garaj'a Ulaşım
Heykel'den gelmek isteyen bir insan Uluyol'u kullanabilir.Stadyum'dan ulaşım için ise ilk önce Darmstadt Caddesi sonra İlkbahar Caddesini sonrada Nedim Sokak güzergahı kullanılır. Bursaray'dan ulaşım için ise Osmangazi İstasyon'undan inilmesi gerekiyor.
Tarihi liseler
Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi (Tarihi İpekçilik Enstitüsü)
Bursa Tarım Meslek Lisesi (Hamidiye Ziraat Mektebi)
Bursa Erkek Lisesi (Mülkiye İdadisi)
Bursa Kız Lisesi
Bursa Çelebi Mehmet Lisesi
Tophane Teknik Okulları (Hamidiye Sanayi Mektebi)
Işıklar Askeri Lisesi
Diğer liseler
•   Ali Osman Sönmez Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
•   Bursa Fen Lisesi
•   Bursa Nilüfer İslam Uyar Ticaret Lisesi
•   Bursa Milli Piyango Anadolu Lisesi
•   Bursa Ahmet Hamdi Gökbayrak Anadolu Öğretmen Lisesi
•   Bursa Atatürk Anadolu Lisesi
•   Bursa Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
•   Bursa Anadolu Lisesi
•   Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi
•   Bursa Cumhuriyet Lisesi
•   Bursa Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi
•   Bursa Çınar Lisesi
•   Bursa Merkez İmam Hatip Lisesi
•   Bursa Mudanya Sami Evkuran Anadolu Lisesi
•   Bursa Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi(Maarif Koleji)
•   Bursa Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi
•   Bursa Süleyman Çelebi Lisesi
•   Bursa Yıldırım Beyazıt Lisesi
•   Bursa Osmangazi Lisesi
•   Bursa Özel Nilüfer Lisesi
•   Bursa Ticaret Meslek Lisesi
•   Bursa Yıldırım Ticaret Meslek Lisesi
•   Bursa Özel İnal Ertekin Lisesi
•   Bursa Gazi Anadolu Lisesi
•   Bursa Nilüfer Anadolu Ticaret Lisesi
•   Bursa Hasan Ali Yücel Lisesi
•   Cem Sultan Lisesi
•   Ertuğrul Gazi Lisesi
•   Kırcılar Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi
•   Ovaakça Şarık Tara Anadolu Teknik, Teknik, Anadolu Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi

Kültür
Bursa Türk Mutfağı
Bursa yöresinde yaratılan meşhur mutfak ürünleri
•   İskender Kebap
•   İnegöl Köfte
•   Cantık
•   Kestane Şekeri
•   Kemalpaşa Tatlısı
•   Pideli Köfte
•   Su Böreği
•   Süt Helvası
•   Zeytin

Kültürel Dernekler
Bursa Kadın Ressamlar Derneği
Bursa Filarmoni Derneği Bursa Filarmoni Derneği, 1995 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü'nün öncülüğü ve girişimi ile kuruldu. Kısa zamanda İdil BİRET, Fazıl SAY gibi önemli konser programları gerçekleştiren dernek, Uludağ Üniversitesi Oda Orkestrası'nın kuruluşuna giden yolu açmış oldu.
Bursa Mehter Musikisi ve Halk Oyunları Derneği
Bursa Araştırmaları Vakfı
Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Bursa Şubesi
Bursa'nın Ünlüleri
Zeki Müren (1931-1996) Türk Sanat Müziği bestecisi ve ses sanatçısıdır. Türk müziğinin sembol isimlerindendir. "Sanat Güneşi" olarak anılan sanatçı Türk müziğine birçok eser kazandırmıştır.
Yıldırım Gürses (1939-2001) 1939 yılında Bursa'da doğdu . Sanat hayatına 1951 yılında Bursa Ses Kralı seçilerek başladı. 350'yi aşkın Türk Sanat Müziği bestesine imza atan sanatçı, 14 Mayıs 2001 tarihinde 61 yaşında kalp krizi sonucu öldü.
İlhan İrem (1955) Türk Pop Müziği'nin ünlü bir sesi ve bestecisidir. Yurt içinde ve dışında birçok yarışmada Türkiye'yi temsil etmiştir.
Erkan Can (1958) Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu. 1998 ve 2006 yıllarında Antalya Altın Portakal film festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır.
Şefik Bursalı Türk ressamı (Bursa 1903 - Ankara 1990) İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde İbrahim Çallı atölyesinde çalışan Şefik Bursalı avrupa yarışmasında birincilik aldı (1930). Konya'da resim öğretmenliği yaptı devlet güzel sanatlar akademisinde öğretim üyeliğine atandı (1938), yapıtlarında doğal görünümlerini işledi devlet resim ve heykel sergisinde ikincilik ödülü (1967), kültür ve sanat bakanlığı kültür ve sanat büyük ödülü (1986) aldı.
Müzeyyen Senar Türk müziğinin eşsiz yorumcularından olan sanatçı müzik dünyasına birçok değerli ses kazandırmıştır. genç yaşında kazandığı şöhreti günümüze kadar sürekli artarak gelmiştir.
İbrahim Balaban (1921) Nazım Hikmet'ten resim yapmayı öğrenmiş ünlü bir ressamdır.
Sabiha Gökçen (1913-2002) Türkiye'nin ilk kadın pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır.
Behice Boran(1910-1987) Türkiye İşçi Partisi liderlerindendir. 1980'de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. 77 yaşında Brüksel'de öldü.
İhsan Sabri Çağlayangil Politikada önemli bir yeri olan Çağlayangil, uzun yıllar Bursa milletvekilliği yaptı. Fahri Korutürk'ten sonra cumhurbaşkanlığına vekalet etti. 1993'te Ankara'da öldü.
Celal Bayar (1883-1986) Birinci T.B.M.M'de milletvekili olarak görev almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı ve 3. cumhurbaşkanlığı görevleriyle birlikte türk siyasi hayatında önemli bir yeri vardır. 103 yaşında ölen Celal Bayar doğduğu yer olan Gemlik 'e bağlı Umurbey köyündeki anıt mezarda yatmaktadır. Doğduğu ev müze olarak kullanılmaktadır.
Cemal Nadir Güler (1902-1947) Türkiye'nin ilk modern karikatüristidir. İlk eseri 1926'da basılmıştır.1928'den itibaren Akşam ve Cumhuriyet gibi günlük gazetelerde karikatürleri yayınlanmıştır. Karakterleri siyah ve beyaz gibi zıt özelliklere sahip kişiliklerdir. En önemli tiplemesi "Amca Bey"dir.
Nezihe Meriç (1923) Çağdaş Türk Edebiyatı kadın yazarlarındandır.
Ahmet Hamdi Gokbayrak (1931) Bursalı hayırsever iş adamıdir. Ahmet Hamdi Gökbayrak Anadolu Ogretmen Lisesi tarafından yaptırıldığı için kendisinin ismini taşıyan, Yerleşgesi Bursa - Uludağ Soğukpınar Köyü'nde bulunan karma yatılı bir Anadolu Öğretmen Lisesidir
Pınar Kür (1943) Çağdaş Türk Edebiyatı kadın yazarlarındandır.
İsmail Hakkı Bursalı Türk şairi ve yazarı (Aydos 1653 - Bursa 1725) Bursa'da Osman Fazlı'nın onayıyla Celvedi Tekkesi'ne şeh oldu 1722'de bütün kitaplarını bağışlayarak bir kütüphane kurdu. (cami muhammedi) ve bir tekke yaptırarak son yıllarını kitap yazmakla geçirdi. Bursalı İsmail Hakkı usta hattatlığının yanı sıra tasavvuf islam felsefesi ahlak ve tefsirle ilgili manzum ve düzyazı yüzden çok yapıt bırakmıştır. yapıtlarında aklın tek başına gerçeğe ulaşamayacağını kesin bilginin tanrıya özgü olduğunu ileri sürerek, bilim ve tanrıya özdeşleştirmiş, bilime tanrı aşkıyla ulaşabileceğini ileri sürmüştür şiirlerinin çoğu Yunus'a naziredir. Ya da yunus tarzını işler.
Bursalı Mehmet Tahir Türk yazarı (Bursa 1861 - İstanbul 1924) Meşrutiyette Bursa milletvekili seçildi. 2.dönemde siyasetten ayrıldı ve kendini edebiyat tarihi araştırmalarına verdi. Bursalı Mehmet Tahir biyografi ve bibliyografi alanında yapıtlar veren bir araştırmacı olarak bilinir.
Ulubatlı Hasan Türk Askeri (Bursa 1428 - İstanbul 1453) İstanbul surları üzerinde ilk Türk sancağını dikerken şehit düşen yiğit askerdir. 1428 yılında Bursa'nın Ulubat köyünde doğdu. Fatih Sultan Mehmet'in kumandasında Ordu-yı Hümayun'a asker olarak İstanbul kuşatmasına katıldı. 1453 yılındaki büyük taarruz sırasında İstanbul surları üzerine ilk Türk sancağını dikerken şehit düştü. İstanbul'un Fethi'nin bayraklaşmış bir kahramanı olarak adı beş yüz yıldan beri gönüllerde yaşar. Ulubat'ta adına dikilmiş bir anıt vardır.
Caius Arbiter Petronius M.S.54-68 Bithynia Valiliği yapmıştır. Bilinen ilk erotik hiciv eseri olan Satyricon'ın yazarıdır.
Dion Khrysostomos (M.S.40) Prusa'da doğmuş ünlü bir hatip ve hitabet öğretmenidir. 80 adet konuşması günümüze kadar ulaşmıştır. Ünlü İznik doğumlusu roma tarihcisi Cassius Dio kendi öz torunu olmaktadır.
Procopios (M.S.6.yy) Prusa'da doğmuştur. İmparator Justinyen'in tarihçisidir. Tarihi detayları olduğu gibi değil imparatorun istediği şekliyle yazmak zorunda kalmıştır. 1623'de Vatikan'da bir kütüphaneci Procopios'un "Historia Arcana (gizli tarih)" adlı kitabını bulmuştur. Procopios bu kitabında gerçeği ve imparatorla imparatoriçenin kötü olaylarını anlatmaktadır.
Plinius Gaecilius Secundus (M.S. I.yy) Roma İmparatoru Traianus döneminde Bithynia Valiliği yapmıştır. Bıraktığı mektup ve yazılar sayesinde o döneme ışık tutan bilgiler elde edilmiştir.
Manolis Andronikos, yunanlı arkeolog
Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?

baphomet

Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?

baphomet

 Turistik Yerler
Doğal Mekanlar

•   Aras Şelalesi
•   Suuçtu Şelalesi(Mustafakemalpaşa)
•   Ayvaini Mağarası (Mustafakemalpaşa)
•   Görecik Yaylası (Büyükorhan)    •   Kocayayla (Keles)
•   Sadağ Kanyonu (Orhaneli)
•   Sansarak kanyonu (İznik)
•   Cumalıkızık
•   Gölyazı, Nilüfer
•   Uludağ Milli Parkı (Osmangazi)
•   İznik Gölü

Kale ve Surlar
• Bursa Kalesi
• İznik Kalesi
• Kestel Kalesi
• Kite Kalesi
• Ulubat Kalesi
• Yer Kapı
• Pınarbaşı Kapısı
• Zindan Kapı
• Kaplıcalar Kapısı
• İstanbul Kapısı
• Lefke Kapısı
• Yenişehir Kapısı
• Gazi Akdemir Hisarı
• Balabanbey Hisarı

Kiliseler
• Çamlıca Köyü Kilisesi (Karacabey)
• Çatalağıl Kilisesi (Demirtaş)
• Eski Karaağaç Köyü Kilisesi (Karacabey)
• Fransız Kilisesi (Resimler)
• Ermeni Kilisesi
• H.Georgios Kilisesi (Gölyazı)   • Harmanlı Köyü Kilisesi (Karacabey)
• Dereköy kilisesi
• Hagios Taxiarchoi kilisesi(Kurşunlu)
• Theotokos manastır kilisesi(Kurşunlu)
• Karakoca Köyü Kilisesi (Karacabey)   • Koimesis Tes Theotokos (Demirtaş)
• H.Konstantinos Kilisesi (Gölyazı)
• Michael Taxiarches Kilisesi (Demirtaş)
• Theodoros Kilisesi (Çalı)   • Ayasofya Kilisesi (İznik)
• Derecik Bazilikası(Büyükorhan)
• H.Apostoloi kilisesi(Aydınpınar)
Camiler
• Abdal Camii
• Ahmet Dai Camii
• Ahmet Paşa Fenari Camii
• Alaaddin Camii
• Ali Paşa Camii
• Altıparmak Camii
• Araplar Camii
• Arap Mehmed Camii
• Ayaz Köyü Camii (Mustafakemalpaşa)
• Aynalı Camii
• Baba Sultan Camii (Gürsu)
• Baba sultan camii(Yenişehir)
• Başçı İbrahim Camii
.darüsselam camii • Beyazit Paşa Camii
• Bedrettin (Hafsa Sultan) Camii
• Beşikçiler Camii
• Bursa Ulu Camii
• Cumalıkızık Camii   • Daye Hatun (Taya Kadın) Camii
• Demirtaş (Timurtaş) Camii
• Duhtter-i Şerif (Fışkırık) Camii
• Emir Sultan Camii
• Ertuğrul Camii
• Eski Camii (Karacabey)
• Gazi Orhan Camii
• Hacılar Camii
• Hamzabey Camii
• Hüdavendigar Camii
• İbni Bezzaz Camii
• İbrahim Paşa Camii
• İvaz Paşa Camii
• Kavaklı Camii
• Kayan Camii
• Kiremitçi Camii   • Kurşunlu Camii (Karacabey)
• Mollaarap Camii
• Molla Fenari Camii
• Muradiye (2.Murat) Camii
• Namazgah Camii
• Nalbantoğlu Camii
• Umur Bey Camii
• Orhan Gazi Camii (Yenişehir) • Piremir Camii Ö

• Selimiye Camii
• Selimzade Camii
• Setbaşı(Karaçelebi) Camii
• Somuncu Baba (Şeyh Hamid ) (Ayazma) Camii
• Şehadet(Saray) Camii(Şehreküstü Camii)
• Şekerhoca Camii
• Şerefüddin Paşa Camii   • Şeyh Müftü Camii (Mustafakemalpaşa)
• Şible(Şibli) Camii
• Tuzpazarı Camii
• Ulucami(Karacabey)
• Üç Kuzular Camii
• Üftade Camii
• Veled-i Veziri Camii
• Yerkapı (Bab-i Zemin ) (Kara Ali ) Camii
• Yeşil Cami (Bursa)
• Yıldırım Camii
• Yiğit Cedid Camii
• Yiğit Köhne Camii
• Zeyniler Camii
Mescitler
•   Acem Reis (Arap Dede) Mescidi
•   Akbıyık (Veled-i Harir) Mescidi
•   Alacahırka Mescidi
•   Alanyeri (İsmail Hakki) Mescidi
•   Azeb Bey Mescidi    •   Çakırağa (Mecnun Dede) Mescidi
•   Çukur Mahalle Mescidi
•   Davut Paşa Mescidi
•   Ebu İshak Mescidi
•   Güngörmez Mescidi    •   Hacı Özbek Mescidi(İznik)
•   Hacı Sevinç Mescidi
•   Hacı Seyfettin Mescidi
•   İmaret-i İsabey Mescidi
•   Reyhan (Acemler) Mescidi    •   Selçuk Hatun Mescidi
•   Tahtalı Mescid
•   Veled-i Yaniç Mescidi
•   Yeni Kaplıca Mescidi
Türbeler
• Abdal Türbesi
• Abdüllatif Kutsi(Zeyniler) Türbesi
• Ahmed Paşa Türbesi
• Akbıyık Türbesi
• Azeb Bey Türbesi
• Çobanbey Türbesi
• Devlet Hatun Türbesi
• Ebu İshak Kazeruni Türbesi
• Emir Sultan Türbesi   • Gazi Timurtaş Türbesi
• Halil Hayreddin ve Ali Paşa Türbesi (İznik)
• Hamzabey Türbesi
• Hatice Sultan Türbesi
• Hatuniye Türbesi
• İbrahim Paşa Türbesi (İznik)
• Kara Mustafa Paşa Türbesi
• Kırgızlar Türbesi (İznik)
• Lalaşahin Paşa Türbesi (Mustafakemalpaşa)   • Mükrime Hatun Türbesi
• Okçu Baba Türbesi
• Umur Bey Türbesi
• Orhan Gazi Türbesi
• Osmangazi Türbesi
• Sarı Saltuk Türbesi (İznik)
• Süleyman Çelebi Türbesi
• Şahin Baba Türbesi (Keles)   • Şehzade Mahmut Türbesi
• Şehzade Mustafa Türbesi
• Şehzade Mustafa Türbesi
• Şirin Hatun Türbesi
• Üç Kuzular Türbesi
• Yakup Çelebi Türbesi (İznik)
• Yeşil Türbe
• Yıldırım Bayezid Türbesi
Medreseler
• Lala Şahin Paşa Medresesi
• Muradiye Medresesi
• İshakpaşa Medresesi (İnegöl)   • Gökdere Medresesi
• Molla Yegan Medresesi   • Vaiziye (Mahkeme) Medresesi
• Yeşil (Sultan) Medresesi   • Şair Ahmet Paşa Medresesi
• Eynebey Medresesi
Müzeler
•Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
•Hünkar Köşkü Müzesi
•Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
•Bursa Kent Müzesi
•Bursa Arkeoloji Müzesi
•Bursa Ormancılık Müzesi
•Osmanlı Evi Müzesi
•Atatürk Evi Müzesi
•Hüsnü Züber Evi / Yaşayan Müze
•İznik Müzesi
•Yenişehir Şemaki Evi Müzesi
•Mudanya Mütareke Evi Müzesi

Hanlar
•   Balı Bey Hanı
•   Emir Han
•   Eski Yeni Han
•   Hoca Dursun Hanı
•   Geyve Han
•   Kapan Hanı
•   Doğan Gözü Hanı
•   Kütahya Hanı
•   Eskişehir Hanı
•   İpek Han
•   Koza Han
•   Pirinç Han
•   Tuz Hanı
•   Fidan Han
•   Kurşunlu Hanı
•   Issız Han
•   Apolyont Hanı
•   Eski Tahal Hanı

Köprüler
•   Abdal Köprüsü
•   Cılımboz Köprüsü
•   Demirtaş Köprüsü
•   Irgandı Köprüsü
•   Mihraplı Köprüsü
•   Meydancık (Geredeli) Köprüsü
•   Setbaşı Köprüsü
•   Tatarlar Köprüsü
•   Boyacıkulluğu Köprüsü

Kaplıcalar
•   Vakıfbahçe (Çekirge) Kaplıcası
•   Bademli Bahçe Kaplıcası
•   Dümbüldek Kaplıcası (Mustafakemalpaşa)
•   Gemlik (Terme) Kaplıcası
•   Armutlu Kaplıcası
•   Oylat Kaplıcası (İnegöl)
•   Orhangazi Keramet Kaplıcası    •   Ağaçhisar Kaplıcası(Orhaneli)
•   Sadağ Kaplıcası(Orhaneli)
•   Ilıcaksu Kaplıcası(Harmancık)
•   Çitli Madensuyu
•   Mineviz Madensuyu
•   Akarca Madensuyu
•   Uludağ Madensuyu(Çaybaşı köyü-Keles)
Diğer bilgiler
Şehir merkezinde 2006 yılında toplam 17 km'lik hafif raylı sistem metro hattı faliyette bulunmaktadır.
2000 yılı nüfus sayımı resmi kesin sonuçlarına göre Türkiye'nin 4.büyük kent merkezidir.
2005 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Türkiye'nin ilk ve tek kalite belgeli büyükşehir belediyesidir.
Bursa'da, 1975 yılında Uludağ Üniversitesi  kuruldu.
Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema-tiyatro-konser salonları arasında yer alan Tayyare Kültür Merkezi, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun projesi doğrultusunda Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) tarafından yaptırılmış ve 1932 yılında Bursada hizmete açılmıştır.
Reşat Oyal Kültür Parkı1955 yılında hizmete açılan park.
Bursa Devlet Tiyatrosu1957 yılında kuruldu.
Uludağ Milli Parkı 1961 yılında milli park ilan edildi.
Uludağ'a teleferikle ulaşım, 29 Ekim 1963'te tamamlanarak hizmete açılmıştır. Türkiyenin ilk teleferik hattıdır, 4817 metre uzunluğundadır.
Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, temeli 1997 yılında atıldı.
Bursa Botanik Parkı, 1998 yılında kullanıma açılmıştır.
Bursa Hayvanat Bahçesi, 1998 yılında hizmete açılan Avrupa standartlarındaki hayvanat bahçesi
Uluslararası Bursa Festivali 1962 yılından itibaren, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın (BKSTV) koordinasyonunda düzenleniyor.
Bursada bir konservatuvar bulunuyor.(Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı)
Bursa Devlet Türk Sanat Müziği Korosu 1991 yılında kuruldu, Kültür Bakanlığı'na bağlı.
1999 yılından itibaren 474km den 795 km (2007 yılına kadar) kanalizasyon ve yağmursuyu hattı yapıldı. Aynı sürede içme suyu ve kanal döşeme çalışmalarında da 80 km.den 177 km.ye ulaştı. 1999 itibaren 150 km. döşenen içmesuyu şebeke hattı 210 km'ye çıkarıldı. Doğalgaz yaygınlık oranı yüzde 35'ten yüzde 80'e çıktı. 2007 yılında doğalgaz abone sayısı Bursada 588 bine ulaştı.
9.2.2007 gününde, MÖ. 202 yılında Bursa'da Kartaca Komutanı Hannibal tarafından Pınarbaşı'nda kurulan Çarşaf Su Yapısı, Bursa Belediye tarafından restore edilerek hizmete açıldı.
Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?

baphomet

Ben İmza Neyim BilmemParnakBassam Olurmu?